De Brouwerij

Het Brouwen

Domus Bier is een Nano brouwerij gevestigd in Zierikzee. Bij Domus Bier worden bieren op ambachtelijke wijze, met hart voor bier, gebrouwen. De bieren hebben een lokale inspiratiebron en worden zoveel mogelijk met lokale ingrediënten bereid. Domus Bier brouwt in kleine batches met aandacht voor de smaak. Hierdoor kan het zijn dat niet alle bieren altijd op voorraad zijn.

Zoals de naam Domus al zegt wordt er vanuit huis gebrouwen. Stel je niet een hele brouwerij voor maar een brouw installatie die geregeld opgezet word.

Schroten mout voor Domus Bier

Bier kent 4 basis ingrediënten

  • Water
  • Mout
  • Hop
  • Gist

Allereerst wordt de mout (gekiemde graankorrels die daarna gedroogd zijn) geschroot om optimaal suikers vrij te kunnen geven aan het water.

Storten mout voor Domus Bier

Deze geschrote mout wordt gestort in de maisch-ketel en daarna met verschillende oplopende temperaturen verwarmd om de suikers vrij te geven. De vloeistof die ontstaat is het wort.

Het wort wordt hierna gekookt en tijdens de kook voeg ik er hop aan toe. Deze hop zorgt voor de smaak en voor de houdbaarheid van het bier.

Bottelen van Domus Bier

Het wort pomp ik daarna over naar een gistvat waar er gist aan toegevoegd wordt. Dit gistvat wordt afgesloten met een deksel en een waterslot. De suikers worden door de gist omgezet in alcohol, dit is de vergistingsfase. Na ongeveer 2 weken is het bier geschikt om te bottelen.