De Brouwerij

Het Brouwen

Bij Domus Bier hebben we een puur ambachtelijke benadering van bierbrouwen, met een oprecht enthousiasme voor het vak. Onze bieren vinden hun oorsprong in lokale bronnen van inspiratie, terwijl we de ingrediënten met zorgvuldigheid selecteren. Met een focus op de smaak brouwen we bij Domus Bier in kleine batches. Dit betekent dat niet alle bieren permanent op voorraad zijn, maar dat elke creatie de volle aandacht krijgt die het verdient.

De naam ‘Domus’ weerspiegelt ons huiselijke karakter, waaruit het brouwproces voortvloeit. Verwacht geen grootschalige brouwerij, maar eerder een brouwinstallatie die op gezette tijden wordt opgetrokken. Een plek waar vakmanschap en creativiteit samenkomen om unieke brouwsels te creëren.

Hoe gaan we te werk? Ontdek het hieronder.

Bier kent 4 basis ingrediënten

  • Water
  • Mout
  • Hop
  • Gist

Allereerst wordt de mout (gekiemde graankorrels die daarna gedroogd zijn) geschroot om optimaal suikers vrij te kunnen geven aan het water.

Schroten mout voor Domus Bier
Storten mout voor Domus Bier

Deze zorgvuldige verwarming onttrekt suikers aan de mout, wat resulteert in de creatie van het kostbare wort.

Het wort ondergaat vervolgens een kookproces, waarbij ik zorgvuldig geselecteerde hop toevoeg. De hop draagt bij aan zowel de smaak als de houdbaarheid van het bier, en dat gedurende het hele vergistingsproces.

Nadat het wort zorgvuldig is bereid, wordt het overgebracht naar een gistvat. Hier voeg ik de gist toe en sluit het vat af met een deksel en een waterslot. Tijdens de vergistingsfase zorgt de gist ervoor dat de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol. Dit delicate proces is essentieel voor de ontwikkeling van de smaak en karakter van het bier. Na ongeveer twee weken van fermentatie is het bier klaar om te worden gebotteld, en zijn alle elementen harmonieus samengekomen voor een heerlijke beleving.

Bottelen van Domus Bier